March 26, 2016 Blog No Comments

Laat lelijkheid niet alleen.

 

Dat mensen zich prettiger voelen in goed vormgegeven interieurs is een feit. Dat mooie mensen meer verdienen is bewezen. Dat bedrijven zich realiseren dat een esthetische aanpak helpt bij het genereren van meer omzet ook. Dat wij ons graag identificeren met mooie modellen en knappe acteurs komt wederom voort uit een hang naar esthetiek. Waar komt de hang naar het schone toch vandaan? Vanwaar het verlangen? Ik weet dat het esthetische verbindt maar hoe verhoudt zij zich tot haar tegenhanger? Matt Haig; ‘If you think something is ugly, look harder. Ugliness is just a failure of seeing’Warholl zei over zichtzelf; ‘I just do art because I’m ugly and there’s nothing else for me to do’. Hij was iemand die eindeloos veel nuancering aanbracht in het idioom tussen mooi en lelijk.

Tijdens het vormgeven van de Smaakwijzer (voor ons buro ONTWARD) realiseerde ik me opnieuw dat een lelijke deurmat niet bestaat. Een voor de omgeving onjuist gekozen deurmat bestaat wel. Er is samenhang nodig om dingen mooi of lelijk te laten zijn. En samenhang creёren is een kwestie van oefening. Ik zeg; Laat de lelijkheid niet alleen maar verleidt haar. Plaats haar in een andere omgeving of perspectief en zij blijkt relatief.

Serge Gainsbourg zei; Lelijkheid is superieur aan schoonheid omdat het blijft duren. Ik hoop eigenlijk niet dat hij gelijk heeft. Maar wat te doen met alle onbedoelde lelijkheid om ons heen? Laten we haar met rust (gewoon omdat een ruw randje wel fijn is) of gaan we haar toch te lijf?

lelijkheid 1: de snelweg (en bijna alles in de directe nabijheid)

lelijkheid 2: het winkelcentrum in een gemiddeld Nederlands dorp

lelijkheid 3: fantasieloze, goedkoop gebouwde flatgebouwen

lelijkheid 4: eentonigheid

lelijkheid 5 t/m 9:
nachtverlichting op gangen met haperende TL’s
een gehavend gebit
gedumpt vuilnis
een mislukt schilderij

lelijkheid 10:
Nederlandse organisaties zijn lelijk. Er werken lelijke mensen, die met lelijke motieven, in lelijke gebouwen en met lelijke processen lelijke producten en diensten voortbrengen‘, aldus de teaser van het boek ‘Schoonheid in organisaties’ van Steven de Groot uit 2007. Ha! Ik weet niet of Steven er nog steeds zo over denkt maar ik ga dit boek bestellen..

…en mocht je nu denken: Mijn organisatie kan ook wel wat nuancering, verfraaiing, meer kleur, beter licht, of gewoon een nieuw perspectief gebruiken; Schroom dan niet maar bel! (of bestel ook dat boek van Steven de Groot // ‘n andere tip is het boek van Umberto Eco; de Geschiedenis van de Lelijkheid)

Related Posts