April 24, 2016 Blog No Comments

Kleur bekennen kost niets; de zin en onzin van kleuradvies.

 

‘Ik oefen het zien van kleuren met mijn ogen dicht zoals Brian Eno als hij naar zijn composities luisterde’, zegt de verfhandelaar. Hij tikt op de achterkant van de Ral-waaier. ‘U kunt beter even buiten kijken, bij daglicht’, zegt hij. Daar sta je dan buiten op straat met je kleurenwaaier. Daglicht onder een dik grijs wolkendek. Ineens staat de handelaar weer naast me, onverstoorbaar – en net iets te elegant gekleed, met veel parfum. Deze verfhandelaar is ook kleuradviseur. Hij kent de RAL-waaier uit z’n hoofd en kost 180 euro per consult.  Ik krijg ook ongevraagd advies; ‘Ral is een kleursysteem bestaande uit 210 verschillende kleuren die zijn oververdeeld in 9 categorieën. In 1927 had het kleursysteem nog maar 40 kleuren. De RAL standaard wordt beheerd door het ‘ Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung’. Hij haperde bij het Duits en begint de meest onmogelijke vragen te stellen. Dan zegt hij; ‘ Ral 1028 = meloengeel en Ral 1027 = kerriegeel; kerrie en meloen kun je beter niet mengen’.

Ik ga zonder verf naar huis. Zo moeilijk kan een kleur kiezen toch niet zijn? Thuis google ik op kleuradvies. Een kleine opsomming:

  • DunneEdwardsPaints; Color one of the most important decisions you can make on a project – so take your time. Dream. Experiment. Explore. (Ik stel vast dat ik geen zin heb in dromen en niet in experiment. Ik wil snel resultaat)
  • Flexa; ‘KLEURADVIES? Lekker ontspannen thuis. Waar kun je de nieuwe kleuren voor je huis beter kiezen dan thuis?’. (Blehhh. Toch maar ‘n andere waaier)
  • Sikkens; ‘Vaak kregen we de vraag of er ook recepten bestaan om tot een passend kleuradvies te komen. Die bestaan niet; voor een goed kleuradvies moet je bovenal gevoel voor de materie hebben’. (Kijk. Daar hebben we wat aan!)
  • Henry Ford; Any customer can have a car painted any color that he wants as long as it’s black. (Met andere woorden; geef mensen een boel opties maar geen keus)

mmm. Kleurenmarketing is blijkbaar ook een vak. Ik stap in de auto en rijd terug naar de verfhandelaar. ‘Doet u mij maar een potje Parelmoernachtblauw; net als de kleur van mijn auto’, zeg ik. Mijn pot verf trilt in de mengmachine. Ik giet een zakje crème poeder in de lauwe automatenkoffie. Komische kleuren bestaan niet, sublieme kleuren wel.

KLEURADVIES ONTWARD
Mocht je een kleur-advies nodig hebben van iemand die niet begint over ‘lekker ontspannen keuzes maken’, geen parfum gebruikt, niet kleurenblind is, iets weet van verf en van te verven oppervlakken, van context en van trends, van print- en van web-kleuren; bel gerust of mail.
…En onderschat ‘t niet; het is aangetoond dat tussen de 60 en 80 procent van de keuze van een klant wordt beïnvloedt door kleur. Daarnaast is kleur het eerste wat ‘n klant opvalt aan je logo, landingspagina, product en meer. Een kleur kiezen is gratis, maar een foute kleur kost op termijn veel geld.

020-3311436, info@ontward.com